Wat is orthomoleculaire therapie?

Voeding voor een gezond lichaam

Ziekte geneest eerder bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam. Dat is het uitgangspunt van orthomoleculaire geneeskunde. Dat gezonde voeding bijdraagt aan een gezond lichaam is bekend. Onderzoek heeft aangetoond dat verkeerde voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van ziekten. Goede voedingsgewoonten zorgen juist voor een sterker immuunsysteem. Ben je ziek, zit je niet lekker in je vel, of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kan ik jou verder helpen. Ook als je een kinderwens hebt, zwanger of net bevallen bent ondersteunt orthomoleculaire therapie het lichaam.

Je lichaam optimaal laten functioneren

Ortho betekent juist en recht. Moleculair betekent met “met betrekking tot de moleculen in het lichaam”. Dat houdt in dat je je lichaam voorziet van de juiste en beste voedingstoffen, zodat het optimaal kan functioneren. Door orthomoleculaire therapie ga ik jouw lichaam op moleculair niveau corrigeren. Dat doe ik met voedingsstoffen. Lichaamscellen functioneren alleen goed als de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn. Daarbij nemen we ook jouw leefstijl onder de loep. 

De geschiedenis van orthomoleculaire therapie

Voeding kan genezen. Dat wist Hippocrates al ver voor het begin van onze jaartelling. Van hem is de bekende uitspraak: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” In het begin van de twintigste eeuw werd ontdekt dat bijvoorbeeld scheurbuik genezen kon worden door het toedienen van vitaminen C. In 1968 introduceerde de wetenschapper Linus Carl Pauling (1901-1994) in zijn publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science de term “orthomoleculaire geneeskunde”.

Orthomoleculaire therapie kan ondersteunen bij onder andere

DARMPROBLEMEN

HOOFDPIJN

VERMOEIDHEID

OVERGEWICHT

REUMA, OSTROPOROSE en ARTRITIS

DIABETES

ALLERGIE

Hart- en vaatziekten
hoge bloeddruk

Eczeem en
huidproblemen

SLAAPPROBLEMEN

Een gezond lichaam
leidt tot een gezonde
rustige geest.

Hoe kan orthOmoleculaire therapie Ondersteunen?

Het lichaam op moleculair niveau ondersteunen

Ziekte geneest eerder bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam. Dat is het uitgangspunt van orthomoleculaire geneeskunde. Dat gezonde voeding bijdraagt aan een gezond lichaam is bekend. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat verkeerde voedingsgewoonten een rol spelen bij een verminderde weerstand en dus het ontstaan van ziekteBen je ziek, zit je niet lekker in je vel, of wil je weten hoe je je lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Door orthomoleculaire therapie ga ik jouw lichaam op moleculair niveau ondersteunen. Dat doe ik met voeding, supplementen en leefstyle-advies. Lichaamscellen functioneren alleen goed als de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn. Als de cel goed functioneert, is er een kleinere kans dat een ziekte ontstaat.

Orthomoleculaire therapie als aanvulling op de reguliere geneeskunde

Samen werken we aan een gezond lichaam en het voorkomen of genezen van klachten en ziektes. Dat doe ik, als dat nodig is, samen met jouw huisarts of medisch specialist. Orthomoleculaire therapie kan ingezet worden als een aanvulling of ondersteuning van de reguliere geneeskunde.

Optimale balans

Bij het maken van een plan, nemen we ook de manier van leven onder de loep. Beweeg je voldoende, heb je tijd om te ontspannen en kom je voldoende tot rust? Ik werk samen met een sportcoach, een yogadocent, een voetreflextherapeut, een hapto- of craniosacraaltherapeut, fysiotherapeut, kok en acupuncturist. Net wat op dat moment voor jou nodig is. Emoties spelen een belangrijke rol in je leven. Van stress, verdriet en teleurstellingen kun je lichamelijke klachten krijgen. Terwijl lachen, geluk en je veilig voelen juist een positief effect op je welzijn hebben. Orthomoleculaire therapie werkt aan de optimale balans, zodat je meer energie krijgt en jouw lichaam zichzelf kan herstellen. Wat voor iemand anders werkt, hoeft voor jou niet te werken, daarom maak ik altijd een individueel plan.

Voor wie is orthomoleculaire therapie geschikt?

Orthomoleculaire therapie is voor iedereen. Het helpt als je ziek bent, maar ook als je juist wil voorkomen dat je ziek wordt en je lichaam sterker wilt maken. Jong en oud, man en vrouw, iedereen heeft baat bij orthomoleculaire therapie. Ben je onder behandeling bij een arts of specialist? Ook dan kan orthomoleculaire therapie goed werken. In dat geval is het belangrijk dat je arts of specialist op de hoogte is van de behandeling die je bij mij krijgt. Medicijnen en supplementen kunnen elkaars werking beïnvloeden. Goede afstemming is dan belangrijk. 

Zo werkt Orthomoleculaire therapie

Optimale gezondheid door orthomoleculaire therapie

Je hebt gezondheid en optimale gezondheid. Bij orthomoleculaire therapie streven we naar optimale gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het voor mensen lastig is om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Foliumzuur bijvoorbeeld, dat haal je niet voldoende uit je normale voeding, daarom wordt vrouwen, die zwanger willen worden of net zwanger zijn, geadviseerd om extra foliumzuur te slikken. 

Vage klachten voorkomen & herstellen

Je kunt vitamines en mineralen nemen om geen duidelijke klachten te krijgen; reguliere/adh-waardes. Maar je kunt ook die hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgen om te streven naar of behouden van een optimale gezondheid, zodat je ook vage klachten voorkomt of herstelt van een klacht of ziekte.

Altijd maatwerk

Bij orthomoleculaire therapie kijk je niet alleen naar de klacht, maar je gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Je kijkt daarbij naar het hele lichaam en je leefomgeving. De orthomoleculaire therapie houdt er rekening mee dat elk mens anders is en dus andere dingen nodig heeft om optimaal te functioneren. Het advies is een persoonlijk afgestemd advies. Wat voor de een werkt hoeft voor de ander immers niet te werken. Goede voeding is het uitgangspunt, maar het kan zijn dat er aanvullende supplementen nodig zijn. Hierbij kun je denken aan een multivitamine, vitamine D, magnesium, omega3. Daarnaast bespreken we hoe je kunt voorkomen dat je verkeerde en schadelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Het orthomoleculair Consult

Zo werkt het

Kennis maken

Een intake is nodig. Deze duurt 60 minuten. We brengen dan in kaart wat jouw situatie is en wat je wensen zijn. Dat doe ik aan de hand van een vragenlijst met vragen over voeding, leefstijl, klachten, hormonen, slaap, energie, stemming, medicijnen en supplementen. Zo leer ik je beter kennen, dat vind ik namelijk belangrijk. 

Therapieplan

Een goede intake is belangrijk, omdat ik een goed beeld kan krijgen van wat er speelt, waar de mogelijke oorzaak van je klachten ligt, zodat ik een passend en effectief therapieplan op kan stellen. In dat plan geef ik advies over: voeding , supplementen en leefstijl; inspanning en ontspanning.

Soms is het vrij snel duidelijk wat er speelt soms kan het zoeken zijn naar wat de onderliggende oorzaak van de klachten/signaal is.

Eerste consult

Uiterlijk 5 dagen na het eerste consult krijg je het advies op papier en is er de mogelijkheid dit te bespreken. Voor een duurzaam effect zijn meestal meerdere consulten nodig .

Vervolgconsult & evaluatie

Na 4 tot 8 weken plannen we een vervolgconsult voor een evaluatie. Als dat nodig is kunnen we dan het therapieplan bijstellen. Tussendoor heb je de mogelijkheid tot het stellen van vragen via de mail of telefonisch.

Mogelijkheden consulten

Er zijn verschillende consulten mogelijk. 

INTAKECONSULT
60 minuten

VERVOLGCONSULT
45 minuten

KORT (VERVOLG)CONSULT
30 minuten (eventueel telefonisch)

Bloedonderzoek

Als dat nodig is kan er een bloedonderzoek gedaan worden: de EMB-test (energetische morfologische bloedtest). Dat kan bijvoorbeeld wanneer je je moe en futloos voelt, bepaalde klachten hebt, of als je vermoed dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen. 

Ook bestaat er de mogelijkheid om een vetzuurbalanstest: omega3/6 ratio + omega3-index te laten doen. Verder werk ik graag met de neurotransmitterprofiel; deze test geeft aanvullende info bij/naast je bestaande klachten.

contact

Praktijkadres: 
De Koarte Baan 13 | Wommels
Postadres:
De Bieren 6  |   8845 SH  Waaksens

Telefoon: 0615571351
Stuur een e-mail

Op de hoogte blijven?

De aanvraag bij de beroepsgroep is gedaan en in behandeling.